Terapistimin bana uygun olup olmadığını nasıl anlarım?
- Ecem Senel
- Aug 23, 2022
- 2 min read

Geçenlerde bir danışanımla benimle hangi süreçlerden geçerek terapiye başladığını konuştuk. Kaç tane deneyimsiz ve bilgisiz terapistle görüştüğünü ve sayı arttıkça daha da kötü hissettiğini söyledi. Önerilere kulak verdi, internetten araştırdı, sosyal medyalardan takip etti. Ben bile terapist olmama rağmen, bana uygun terapisti bulabilmek için dört terapi sürecinden geçmiştim. Sonunda buldum! Bulamasaydım aramaya devam edecektim, ve bu gitgide uzayan süreç beni daha da zorlayacaktı. Aynı durumu danışanlarımdan bazıları da yaşadığı için bunu kaleme almak istedim.
Günümüz şartlarında terapiye başlamak ve devamını getirmek hem maddi hem manevi olarak zorlayıcı gözükmekte. Ve kendine uygun terapisti bulmanın çok zor bir şey olduğunu söyleyebilirim. Kendinize uygun terapisti bulma konusunda size yardımcı olmak isterim. Peki nasıl doğru terapisti bulacağız?
Terapistiniz, terapi yolculuğunuz boyunca co-pilotunuzdur ve ilerlemenizin önemli bir parçasıdır. Bazıları için bir terapist bulmak o kadar zordu ki, "Bir yoktan iyidir.” diye düşünürler. Bununla birlikte, terapistinizle kendinizi rahat hissetmeniz ve birlikte yapacağınız tedavinin faydalı olacağından makul ölçüde emin olmanız terapi ilişkisi ve tedaviniz için önemlidir. Bir terapistin uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacak birkaç noktayı özetledim. Buradaki sorular detaylı değildir ve uygunluğun belirlenmesi nihai olarak size bağlıdır.
Düşünülmesi gereken şeylerden bazıları şunlardır:
Sizi anlıyor mu?
Size ve söylediklerinize saygı duyuyor mu?
Söyledikleri bir şeye katılmadığınızda, sizi dinlemeye ve dediklerinizi sürece dahil etmeye açık mı?
Size yardımcı olacak doğru uzmanlığa ve deneyime sahip olduğuna inanıyor musunuz?
Önerdikleri şeyler terapi hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı oluyor mu?
Bu terapistte güven olduğunu düşünüyor musunuz?
Birkaç seans boyunca bu soruların çoğuna cevabınız “evet” ise doğru yerdesiniz. Bunlardan bazılarına cevap olarak net bir şekilde “hayır” dediğinizi fark ederseniz, öncelikle geri bildiriminizi terapistle paylaşmayı düşünebilirsiniz. Bu konuşma ne kadar zor veya garip olsa da, bu geri bildirimi vermek, her iki taraf için de yeni, daha derin bir anlayışa yol açabilir ve çok daha güçlü bir terapi ilişkisine yol açabilir. Bu da gelişime kapı açar.
Yazan: Klinik Psikolog Ecem Şenel
留言